بورسینه – مینایوسفی؛ در سال جاری چشمانداز رفع تحریمها و ناترازی انرژی، کاهش و ثبات نرخ ارز، لغو قیمتگذاری دستوری، در سودآوری و رشد تولید خودرو بسیار مؤثر خواهد بود.
اما از سوی دیگر، یکی از چالشهای مهم این صنعت، ارز تخصیصی برای مواد اولیه است. اگر ارز به میزان کافی به تولید داده نشود، هم خودروسازان بزرگ و هم مونتاژکاران بخش خصوصی با کاهش توان تولید مواجه خواهند شد.
شرایط فعلی نقدینگی خودروسازان، کفاف افزایش و حتی حفظ تولید به میزان سال ۱۴۰۳ را نمیدهد. رشد تولید خودرو در سال ۱۴۰۴ به پیشنیازهایی مانند نقدینگی، مواد اولیه با کیفیت، ارز و منابع انرژی نیاز دارد. در این بین، ناترازی برق مسألهای جدی است که تأثیر مهمی در افتوخیز تولید خودرو دارد.
مرور عملکرد خودرو
خودرو که بعد از ۵ سال ۷۵۰ درصد افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی را ثبت نموده و سرمایه را به ۲۵۶.۳ همت رسانیده، در بازگشایی هفته گذشته رشدی ۴۰ درصدی داشته و حال منتظر گزارش سالیانه خود است.
این در حالی است که میزان تولیدات خودرو از ۶۰ هزار دستگاه عبور کرده و رکورد جدیدی ثبت شده است. ۸۰۰۰ دستگاه از موجودی به فروش رسیده و در بیشتر محصولات شاهد نرخ فروش بهتر نسبت به ماه قبل هستیم. لذا باید شاهد کاهش زیان انباشته در گزارش دوازدهماهه باشیم.
خودرو در تایم فریم روزانه و نمای لگاریتمی
همانطور که مشاهده میشود، میتوان سناریوی محتمل برای خودرو را یک الگوی ترکیبی (WXY) دانست که در بخش دوم یک مثلث تمام شده و در پسا الگوی شاهد رشد شارپ سهم و بازگشایی ۳۵-۴۰ درصدی بودیم.
در این صورت، با توجه به شکست سقفهای تاریخی در نمادهای لیدر بازار، خودرو هم میتواند سقف تاریخی سال ۹۹ را بشکند و این الگوی صعودی میتواند با جو مثبت مذاکرات ادامهدار باشد.
با رعایت حد ضرر ۵۹ تومان، هدفهای مقاومتی مهم در ۹۰-۹۲ تومان نمودار تعدیلی فعلاً دنبال شود.
