با ما همراه باشید

تحلیل

نقش محدودیت انرژی در افت تولید صنایع سنگین بورسی

نتایج بررسی‌های معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، نشان می‌دهد؛ در یک‌سال گذشته، تولید صنایع خودرو، کانه‌های فلزی و فرآورده‌های نفتی با رشد روبه‌رو بوده است.

منتشر شده

در

نقش محدودیت انرژی در افت تولید صنایع سنگین بورس

به گزارش بورسینه به نقل از سنا، داده‌های آماری اداره میزهای صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس و اورق بهادار حاکی است: به جز صنعت محصولات شیمیایی و فلزات اساسی که به دلیل ناترازی انرژی با افت تولید روبه‌رو شده‌اند، باقی صنایع منتخب بازار سرمایه در یک سال اخیر با رشد تولید همراه بوده‌اند.

رشد ۲۰درصدی در میزان تولید خودرو

براساس گزارش، مقدار تولید صنعت خودرو از ۸۳ هزار و ۷۹۹ دستگاه در اسفند ۱۴۰۲ به ۱۰۰ هزار و ۲۰۲ دستگاه در اسفند پارسال رسید. مقدار تولید این صنعت در این بازه زمانی با رشد ۲۰ درصدی روبه‌رو شده است.

روند یک ساله تولید صنعت خودرو حاکی از آن است که با مجوز افزایش نرخ اعلام شده، میزان تولید صنعت خودرو در فصل زمستان نسبت به فصل پاییز ۱۷درصد افزایش داشته است.

میزان تولید صنعت خودرو در اسفند ماه ۱۴۰۳ نسبت به بهمن ماه ۱۴۰۳ و اسفند ماه سال ۱۴۰۲ به ترتیب به میزان ۴ درصد کاهش و ۲۰ درصد رشد داشته است.

بیش‌ترین افزایش تولید در اسفند ماه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته مربوط به افزایش تولید نمادهای خودرو (تولید قابل توجه گروه سورن به میزان ۱۹ هزار و ۶۵۲دستگاه و افزایش ۵۱ درصدی تولید محصول تارا) و خپارس (تولید قابل توجه در محصول ساینا s به میزان ۵۹۶ دستگاه و ۸۳۶ دستگاه در محصول سهند) به ترتیب به میزان ۳۷ و ۲۷ درصد بوده است.

علت افزایش تولید در صنعت خودرو در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ ناشی از مجوز افزایش نرخ فروش محصولات بوده که باعث شده خودروسازان تولید خود را افزایش دهند.

بررسی میزان تولید ۵ صنعت منتخب بازار سرمایه

افت ۳ درصدی تولید صنعت فلزات اساسی

داده‌های آماری معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می‌دهد؛ مقدار تولید صنعت فلزات اساسی از ۲ میلیون و ۱۸۳ هزار و ۸۷۹ تن در اسفند ۱۴۰۲ به ۲ میلیون و ۱۲۶ هزار و ۲۵۶ تن در اسفند پارسال رسید. تولید این صنعت در این بازه زمانی با افت ۳درصدی روبه‌رو بوده است.

در بخش دیگر این گزارش آمده است؛ صنعت فلزات اساسی یکی از بزرگترین صنایع مصرف کننده گاز بوده و با توجه به اینکه عمده تولید فولاد کشور از طریق روش قوس الکتریک انجام می‌گیرد، این صنعت بزرگترین مصرف کننده برق است. از این رو، با توجه به افزایش میزان مصرف برق در تابستان و افزایش میزان مصرف گاز در زمستان، موضوع قطع برق صنایع یکی از راهکارهای وزارت نیرو و شرکت ملی گاز در سال‌های اخیر بوده که این امر با توجه به جایگاه ویژه انرژی در صنعت فلزات اساسی سبب کاهش میزان تولید شده است که در صورت نبود وجود این رخداد امکان صادرات بیش‌تر محصولات این صنعت و افزایش ارز آوری آن برای کشور مهیا می‌شد.

هم‌چنین، میزان تولیدات این صنعت در فصل زمستان و تابستان به دلیل محدودیت در مصرف انرژی کاهش می‌یابد.

این گزارش نشان می‌دهد؛ میزان تولید صنعت فلزات اساسی در زمستان ۱۴۰۳ نسبت به پاییز ۱۴۰۳، به دلیل ناترازی انرژی در مصرف گاز و برق ۱۶درصد کاهش را ثبت کرده است.

بررسی میزان تولید ۵ صنعت منتخب بازار سرمایه

رشد ۶ درصدی تولید صنعت استخراج کانه‌های فلزی

افزون براین، میزان تولید صنعت استخراج کانه‌های فلزی هم با درصدی از ۶ میلیون و ۵۹۲ هزار و ۳۴۴ تن در اسفند ۱۴۰۲ به ۶ میلیون و ۹۹۷ هزار و ۹۲ تن در اسفند پارسال رسیده است. میزان تولید این صنعت در این بازه زمانی با رشد ۶ درصدی روبه‌رو بوده است.

برپایه این گزارش، از منظر فصلی میزان تولید در صنعت استخراج کانه‌های فلزی در زمستان ۱۴۰۳ نسبت به پاییز ۱۴۰۳، ۵ درصد کاهش داشته است.

هم‌چنین، بیش‌ترین میزان تولید این صنعت در فصل پائیز ۱۴۰۲ محقق شده است. از سوی دیگر وضع عوارض صادراتی در سال ۱۴۰۱ به کاهش تولید سنگ آهن در این سال منجر شد.

افزون براین، در سال ۱۴۰۳ میزان کل تولید صنعت استخراج کانه‌های فلزی برابر با ۸۶,۶۳۶,۲۲۷ تن بوده که با افزایش اندک ۰.۴۵ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ بیش‌ترین میزان تولید سالانه صنعت استخراج کانه‌های فلزی در سال ۱۴۰۳ ثبت شده است.

بررسی میزان تولید ۵ صنعت منتخب بازار سرمایه

رشد اندک درصدی صنعت فرآورده‌های نفتی

داده‌های آماری این گزارش حاکی است: میزان تولید صنعت فرآورده‌های نفتی از ۵ میلیون و ۹۳۹ هزار و ۴۷۱ مترمکعب در اسفند ۱۴۰۲ به ۵ میلیون و ۹۴۵هزار و ۴۷ متر مکعب در اسفند پارسال رسیده است. تولید این صنعت در این بازه زمانی، با رشد اندکی روبه‌رو شده است.

داده‌های این گزارش نشان می‌دهد؛ بیش‌ترین میزان تولید سالانه صنعت فرآورده‌های نفتی مربوط به سال ۱۴۰۳ و کم‌ترین میزان تولید در سالیان اخیر مربوط به سال ۱۳۹۹ بوده است.

افزون براین، بیش‌ترین میزان نرخ جهانی نفت مربوط به سال ۱۴۰۱ با میانگین سالانه حدود ۱۰۰ دلار بر بشکه بوده است (اوج قیمت به دلیل جنگ اوکراین، تحریم نفت روسیه و اختلال در عرضه جهانی) و کم‌ترین میزان نرخ نفت متعلق به سال ۱۳۹۹ به نرخ میانگین سالانه حدود ۴۱ دلار بر بشکه است (کاهش تقاضا به دلیل همه‌گیری COVID-۱۹ و جنگ قیمتی روسیه و عربستان).

در عین حال، روند داده‌های ۵ ساله، از منظر فصلی حاکی از آن است که، بیش‌ترین میزان تولید صنعت فرآورده‌های نفتی در فصل بهار ۱۴۰۳ و کم‌ترین آن نیز در بهار ۱۳۹۹ رخ داده است.

در سالیان اخیر ظرفیت تولید نفت نمادهایی چون «شپنا» با بهره‌برداری طرح‌های جدید پالایشی افزایش یافته و همین موضوع میزان تولید این صنعت را در سالیان اخیر افزایش داده است.

بررسی میزان تولید ۵ صنعت منتخب بازار سرمایه

افت ۱۷ درصدی تولید صنعت شیمیایی

داده‌های این معاونت حاکی از آن است که؛ صنعت مواد و محصولات شیمیایی در اسفند ۱۴۰۲ از ۳ میلیون و ۶۹۱ هزار و ۹۸۶ تن در اسفند ۱۴۰۲ به ۳ میلیون و ۶۹ هزار و ۸۵۰ تن در اسفند پارسال رسیده است.

داده‌های آماری این گزارش نشان می‌دهد؛ صنعت مواد و محصولات شیمیایی در اسفند ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه گذشته، ۲ درصد و نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷ درصد کاهش را ثبت کرده است.

در خصوص کاهش ۱۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل می‌توان به کاهش تولید در نمادهای «زاگرس، خراسان، شیراز و مارون» به ترتیب به میزان ۹۶، ۷۳، ۱۸ و ۷ درصد اشاره کرد.

براساس این گزارش، از جمله دلایل کاھش حجم تولید نماد زاگرس در مقایسه با مدت مشابه سال قبل می‌توان به تداوم انسداد حساب‌ھای بانکی شرکت و تاخیر در انجام تعھدات، اعمال محدودیت در تامین گاز اکسیژن مورد نیاز و قطعی گاز خوراک و تشدید مشکلات تحریم برای فروش و حمل محصول اشاره کرد.

افزون براین، درباره دلایل کاهش تولید نماد «خراسان» نیز باید اشاره کرد که به دلیل برودت هوا و افت فشار گاز از تاریخ ۱۶ آذرماه واحد کریستال ملامین و از تاریخ ۱۷ آذرماه واحدهای آمونیاک و اوره به طور کامل از مدار تولید خارج (توقف تولید) شده بودند که در نهایت در ۲۵ اسفند واحد اوره و در ۲۶ اسفند واحد آمونیاک و کریستال ملامین مجدد در مدار تولید قرار گرفتند. سایر نمادها نیز به دلیل محدودیت های مصرف گاز و توقف خطوط تولید کاهش تولید داشته‌اند.

هم‌چنین، محدودیت در مصرف گاز در زمستان ۱۴۰۳ باعث کاهش ۲۰ درصدی تولید نسبت به پاییز ۱۴۰۳ و کاهش ۱۶ درصدی تولید نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ (زمستان ۱۴۰۲) شده است.

بررسی میزان تولید ۵ صنعت منتخب بازار سرمایه

ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *