بورسینه – رجا ابوطالبی: ایران خودرو بعد از یک ماه غیبت روانه بازار شد. علت غیبت آن نیز آماده شدن برای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها بود تا بتواند مجددا از شمول قانون ۱۴۱ تجارت خارج شود.
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها به ذاته برای سهامداران جذاب بوده و بسته به درصد آن میتواند زمینهساز رشد نماد را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال همین ایران خودرو در سال ۱۳۹۸ افزایش سرمایه داد و با بازگشایی آن در اردیبهشت ۱۳۹۹ که مصادف با رشد گاوی بازار بود؛ بازدهی بالای ۱۲۰۰ درصد را خلق کرد.
در کنار افزایش سرمایه، خصوصیسازی ایران خودرو میتواند آن را بعد از ۴۰ سال از قیمتگذاری دستوری خارج کرده و نه تنها زیان خود را کاهش دهد؛ بلکه با افق زمانی مناسب به سودسازی برسد. به طوری که حمید کشاورز، مدیرعامل کروز با جدیت اعلام کرد که «ایران خودرو غول خفتهای است که اکنون زمان بیدار شدن آن است. این شرکت صد در صد رشد خواهد کرد و قطعا موفق خواهد شد.»
از سوی دیگر، صنعت خودرو و بانک لیدرهای بازار سرمایه در زمان مذاکرات هستند. گزارهای که اتفاقات برجام در سال ۹۴ مهر تاییدی بر آن است. حال که شاخص صنعت بانک از ابتدا سال جاری قریب به ۴۰ درصد بازدهی ایجاد کرده و در نقطه مقابل این عدد برای صنعت خودرو حوالی ۱۰ درصد است؛ به نظر میرسد روزهای آتی با لیدری صنعت خودرو رو به رو شویم.
اما بازگشایی ۳۷ درصدی ایران خودرو سبب شد تا فقط سهامدارانش از آن کسب انتفاع کنند و آن دسته از سرمایهگذارانی که تمایل به ورود به این نماد را داشتند، با احتیاط عمل بیشتری حرکت کنند.
در این نقطه، صندوقهای بخشی خودرو که بخش اعظمی از سبد آنها را دو نماد خودرو و خساپا (به واسطه چسبندگی این دو نماد به یکدیگر) میتوانند عملکرد بهتری نسبت به سایر صندوقها داشته باشند.

همینطور که مشخص است، بهینرو بیش از ۶۰ درصد وزن سبد خود را به دو نماد خودرو و خساپا اختصاص داده است. به همین واسطه تنها صندوقی لقب گرفت که روز بعد از بازگشایی ایران خودرو، با صف فروش همراه نشد.
ذکر این نکته ضروری است که در زمان بسته بودن ایران خودرو، صندوقها، بخشی از رشد ۳۷ درصدی روز بازگشایی ایران خودرو را بازتاب کردند. پس لزوما ترکیب دارایی صندوقها نباید به صورت تک بعدی مورد بررسی قرار گیرد و بازدهی آنها در یک ماهه فروردین نیز، پتانسیلشان را برای روزهای آینده نشان میدهد.

به نظر میرسد که اتو داریوش میتواند نسبت به سایرین عملکرد بهتری را از خود به جای بگذارد؛ چرا که از یکسو ۵۵.۸ درصد وزن سبد خود را به خودرو و خساپا اختصاص داده و از سوی دیگر کمترین بازدهی را در فروردین ماه به ثبت رسانده است.
حال که به واسطه رشد ۳۷ درصدی قیمت ایران خودرو، دارایی تحت مدیریت صندوق داریوش افزایش خواهد یافت و به واسطه جاماندگیش، میتواند بازدهی مطلوبی را نصیب سرمایهگذاران کند.