بورسینه – رجا ابوطالبی: به زودی نخستین گواهی سپرده خودرو در بورس کالا ایران رونمایی میشود. این ابزار قرار است تحولی در شیوه سرمایهگذاری و تامین مالی صنعت خودرو کشور ایجاد کند.
یکی از رسالتهای اصلی بازار سرمایه، کمک به تجهیز منابع مالی و حمایت از تولید است. بورس کالا نیز در همین مسیر، با توسعه ابزارهای مالی، بستری فراهم میکند تا سرمایهگذاران بتوانند با شفافیت کامل در بازارهای جدید از جمله بازار خودرو فعالیت کنند.
این اقدام پس از استقبال گسترده از گواهیهای سپرده مبتنی بر فلزات گرانبها مانند طلا و نقره صورت گرفت و حالا نوبت ورود خودرو به عنوان دارایی پایه جدید رسیده است. اهداف اصلی راهاندازی این طرح نیز عبارتند از: تسهیل ورود سرمایهگذاران خرد به بازار خودرو، ایجاد بازاری امن و شفاف برای خرید و فروش خودرو، حذف واسطهها و کاهش هزینهها و کمک به تامین مالی تولیدکنندگان داخلی!
اولین گواهی سپرده خودرو که به زودی رونمایی میشود، مربوط به محصول خودروی «کی ام سی T۹» شرکت کرمان موتور است. ویژگیهای اصلی این گواهی این است که تنها به میزان موجودی واقعی خودرو صادر میشود، بنابر این دارندگان گواهیها این اطمینان را دارند که خودرو فیزیکی وجود دارد.
از سوی دیگر، با خرید ۱۰ هزار گواهی، میتوان مالک یک خودرو کامل شوند چرا که هر گواهی معادل یک ده هزارم از یک دستگاه خودرو است. همچنین این گواهیها بدون تاریخ سر رسید هستند و امکان خرید و فروش آنها در ساعات مجاز بورس کالا امکانپذیر است.
بازی برد-برد برای سرمایهگذاران و تولیدکنندگان
انتشار گواهی سپرده خودرو هم برای سرمایهگذاران و خریداران و هم برای خودروسازان میتواند مفید واقع شده و بازی برد-برد را راهاندازی کند. در درجه اول باید گفت که سرمایهگذاران امکان خرید تدریجی خودرو را دارند و در مقابل جهش ناگهانی قیمتها بیمه میشوند.
همچنین تجربه عرضه خودرو در بورس کالا ثابت کرد که این اقدام منجر به حذف واسطهها شده و دسترسی مستقیم به کارخانه را فراهم میکند.
این پایان کار نیست و گواهی سپرده خودرو، نقدشوندگی بالا را در فضای شفاف و تحت نظارت سازمان بورس را برای سرمایهگذاران ایجاد میکند.
از نگاه تولیدکنندگان نیز سبب میشود تا تامین مالی آنها سریعتر و با حجم بیشتری صورت گیرد. این عرضهها حتی باعث میشود تا تمرکز خودروسازان بر مقولههایی نظیر بازاریابی و فروش معطوف نشده و سرمایه اختصاصای این بخش را به سایر بخشها نظیر تحقیق و توسعه منتقل کنند.
از سوی دیگر میتوانند برای تولید محصولات خود برنامهریزی مدونی داشته باشند بهطوری که دیگر شاهد انباشت خودروها در پارکینگ خودروسازان نباشیم.
حال باید منتظر ماند و دید که صحبتهای رحمان آراسته مدیر بازار مشتقه بورس کالا چه زمانی محقق میشود.
